Hem

Välkommen till Dalsland

Landskapet Dalsland ligger vackert beläget i västra Sverige och gränsar till både Värmland, Bohuslän, Västergötland och Norge, men även landets största insjö, Vänern.
Dalsland bjuder på en fantastisk natur med både sjöar och slätter, men även en hel del vackra bergsplatåer och fjäll. De två kändaste bergsplatåerna kallas Kroppefjäll och Kynnefjäll och intill dessa bjuds det på många upplevelserika vandringsleder och vildmarksäventyr men även många vackra vattendrag och sjöar.
Uttrycket ”Ett Sverige i miniatyr” myntades en gång i tiden av en av våra svenska prinsar och sedan dess brukar Dalsland beskrivas på detta sätt, troligtvis med anledning av den variationsrika naturen och landskapet.

Historien avslöjar att Dalsland en gång i tiden tillhörde grannlandet Norge och styrdes i perioder fram till 1000-talet av både Norge och Sverige. Det var först omkring 1100-talet som Sverige återtog makten över landskapet och sedan dess har Dalsland tillhört Sverige.
Det finns omkring 5 000 kända fornlämningar i Dalsland och för den historieintresserade bjuds det här på många fornhistoriska sagor och berättelser.

Ett resmål för både stora och små

Till Dalsland reser många för att få en avkopplande stund och upplevelserik semester och här finns det gått om aktiviteter och sevärdheter för både stora och små.
Utbudet är stort men populärt är bland annat alla olika typer av natur- och friluftsaktiviteter, men intresset är även stort för kultur- och nöjesaktiviteter.

Dalsland räknas till ett av Sveriges sjörikaste region och här är det lätt att hitta ett boende med en vacker sjöutsikt intill Vänern.
Det finns gott om bekväma hotell, vandrarhem och bed & breakfasts, men även många mysiga campingar och lägerplatser för den som vill uppleva närheten till naturen endast ett stenkast bort.